Cunoscuta interpretă Mirabela Dauer se află în mijlocul unei anchete ce implică Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce a fost chemată la audieri într-un dosar în care este vizat generalul (r) Cătălin Zisu, fostul lider al Comandamentului Logistic Întrunit al Ministerului Apărării Naționale. Ancheta vizează, printre altele, concesionarea unor locuri de veci în mod presupus ilegal, iar artista ar figura printre beneficiarii unui astfel de gest.
Potrivit procurorilor, Zisu ar fi intervenit pentru ca anumite persoane – care nu îndeplineau criteriile legale – să obțină locuri de înmormântare în Cimitirul Militar Ghencea III. Printre acestea se află și Mirabela Dauer, care a reacționat imediat după ce informația a apărut în presă, exprimându-și indignarea și explicând contextul din perspectiva sa.
Mesajul Mirabelei Dauer: „Nu am cerut, nu am forțat. Mi s-a oferit”
După ce a fost audiată, artista a transmis un mesaj public pe rețelele sociale, în care a vorbit despre dorința personală de a avea un loc unde cei dragi să-i poată aduce un omagiu, după ce va trece în neființă. Ea susține că nu a cerut nimic în mod ilegal și că a primit concesiunea în mod onest, ca un gest de respect din partea generalului.
„Am sperat să am un colț liniștit unde, cândva, cei care m-au iubit să-mi poată aduce o floare sau aprinde o lumânare. A fost o dorință simplă, firească. Prin generozitatea domnului general Zisu, am obținut un loc pentru care s-a plătit o concesiune, nu a fost o favoare cerșită. Am crezut că acest gest va aduce liniște, nu suspiciuni. Dar în locul recunoștinței, m-am trezit cu o citație”, a scris artista.
Mirabela Dauer a subliniat că prezența sa la DNA nu s-a datorat unei fapte comise, ci unei presupuneri legate de buna-credință a unui gest uman. „Pentru prima dată în viață, am fost citată la DNA. Nu pentru ceva ce am făcut greșit, ci pentru o presupunere care mă doare și mă umilește.”
„Este o rană nedreaptă pentru artiștii acestei țări”
Artista a deplâns situația în care un gest de respect față de contribuția unui artist este transformat într-un motiv de anchetă. Ea a evidențiat că nu a beneficiat de niciun avantaj material și că întreaga situație o afectează profund.
„E greu să înțelegi cum un gest omenesc ajunge să fie investigat. Nu am cerut niciun favor, nu am încălcat nicio lege. Mi s-a oferit un loc de veci din admirație pentru munca mea de-o viață. Nimic mai mult. Sunt profund întristată că trebuie să-mi apăr demnitatea pentru o acțiune care ar fi trebuit să fie interpretată prin prisma respectului față de artă, nu a suspiciunii birocratice.”
Contextul anchetei
Generalul (r) Cătălin Zisu este în prezent urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu, în formă continuată. Conform DNA, acesta l-ar fi influențat pe generalul Alexandru Nedelcu, fostul comandant al unității care administra Cimitirul Militar Ghencea III, să semneze în mod nelegal contracte de concesiune pentru cinci persoane, dintre care unele nu aveau nicio legătură legală cu structurile Ministerului Apărării.