Descoperă gustul autentic! Două rețete savuroase de salate: dovlecei și vinete în stil tradițional

3539

Te invit să încerci două rețete simple, dar deosebit de gustoase: salata de dovlecei și celebra salată de vinete după metoda lui Anton Roman. Ambele preparate se remarcă prin ușurința în pregătire și savoarea intensă, fiind ideale pentru o masă ușoară și sănătoasă.

Salată de dovlecei – Cum o prepari corect și delicios
Ingrediente necesare:

3 căței de usturoi

Apă

1 gălbenuș de ou

250 ml ulei

2 linguri de muștar

3 dovlecei mari

Sare (după gust)

140 g iaurt gras

Mod de preparare:

Curăță dovleceii de coajă, taie-i pe jumătate și îndepărtează semințele. Rade-i apoi pe partea mare a răzătoarei.

Fierbe apă cu puțină sare într-o cratiță încăpătoare și adaugă dovleceii rași. Lasă-i să fiarbă până devin moi.

După ce sunt gata, scurge-i bine, trece-i sub jet de apă rece și lasă-i la scurs complet.

Între timp, prepară o maioneză clasică din gălbenuș, muștar și ulei.

Pisează usturoiul fin.

Combină dovleceii bine scurși cu maioneza și iaurtul, asezonează cu sare, adaugă usturoiul și amestecă până obții o compoziție omogenă.

Salată de vinete în stil clasic, după rețeta lui Anton Roman
Ingrediente:

1 kg vinete coapte (alege-le ferme, lungi și bine coapte)

1 pahar de ulei

1 ceapă roșie mare

1 lingură de oțet de mere

2 roșii coapte

Sare și piper după gust

Instrucțiuni:

Coace vinetele pe toate părțile până se înmoaie bine.

Curăță-le cât sunt calde de coaja arsă, presară puțină sare și lasă-le la scurs pe o suprafață ușor înclinată, minimum o oră.

Toacă ceapa fin, clătește-o rapid sub apă rece pentru a-i reduce iuțeala, apoi scurge-o.

Amestecă ceapa cu oțetul.

Toacă vinetele până devin o pastă și încorporează uleiul treptat, amestecând până obții o textură cremoasă.

Adaugă ceapa cu oțet și asezonează cu sare și piper.

Ornează cu felii de roșii pentru un plus de culoare și prospețime.

Sugestii de variație:
Poți adăuga smântână și usturoi zdrobit pentru un gust mai bogat. De asemenea, vinetele pot fi combinate cu maioneză pentru o textură mai fină.

Pentru maioneză:
Amestecă 2 gălbenușuri de ou cu 200 ml ulei, 2 linguri de zeamă de lămâie, un praf de piper, 1 lingură de smântână și 3 căței de usturoi pisați.