Discuțiile de luni seara, desfășurate la Palatul Cotroceni între liderii PSD, PNL, UDMR, USR și primarul general Nicușor Dan, s-au împotmolit din cauza a două subiecte majore: alegerea prim-ministrului coaliției și adoptarea unui plan de măsuri economice restrictive. Surse apropiate negocierilor au relatat pentru Antena3.ro că atmosfera a fost tensionată, iar progresul în conturarea unei înțelegeri politice a fost limitat.
Funcția de premier, mărul discordiei în coaliție
Informațiile obținute indică faptul că Ilie Bolojan, una dintre opțiunile PNL pentru funcția de prim-ministru, a refuzat această responsabilitate, cel puțin pentru începutul mandatului, în dezacord cu așteptările PSD. Acesta ar fi sugerat ca social-democrații să își asume primii conducerea Guvernului, întrucât perioada următoare va fi marcată de măsuri impopulare. Potrivit surselor, Bolojan dorește să evite o eventuală erodare a imaginii publice a sa și a PNL, în condițiile unei austerități inevitabile.
De partea cealaltă, PSD, care revendică dreptul de a desemna premierul în virtutea poziției sale dominante în Parlament, a primit o ofertă de compromis din partea liberalilor. Aceștia s-ar arăta dispuși să cedeze funcția, pentru a păstra stabilitatea alianței. Totuși, nici social-democrații nu par dornici să preia imediat conducerea guvernului, preferând să o amâne până ce măsurile de austeritate vor fi aplicate.
Atmosfera de ezitare a fost resimțită puternic de participanții la discuții. Surse politice au declarat că „nimeni nu vrea să își asume costurile politice ale funcției de prim-ministru”, subliniind temerile legate de impactul negativ pe termen scurt asupra imaginii publice.
Controverse asupra pachetului economic
PSD a convocat o ședință a conducerii pentru ziua de marți, în scopul stabilirii unei strategii clare pentru continuarea negocierilor. Între partenerii de dialog nu există încă un acord privind direcțiile fiscale și economice ce ar trebui urmate. UDMR, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, se opune ferm introducerii unei așa-numite „taxe de solidaritate”, despre care consideră că maschează un impozit progresiv.
Printre propunerile disputate se numără și taxarea tranzacțiilor bancare, precum și reducerea investițiilor în infrastructură – măsuri întâmpinate cu rezistență din partea unor formațiuni.
Mesajul de la Cotroceni
Radu Burnete, consilierul prezidențial al lui Nicușor Dan, a transmis că discuțiile politice vor fi reluate marți. El a subliniat că procesul este unul „serios și detaliat”, iar din acest motiv nu au fost luate decizii finale. Burnete a adăugat că, în urma unei săptămâni de consultări tehnice la Palatul Cotroceni privind reducerea deficitului bugetar, dialogul politic privind formarea noului guvern este în desfășurare.