Puteți face suc de gutui în două moduri. O variantă este cu zahăr și cealaltă fără zahăr.
Gutuile au fost de multă vreme folosite în medicina populară pentru a trata tulburările digestive. Studii recente au arătat că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal de deteriorarea asociată cu boala inflamatorie intestinală.
Gutuiul poate ameliora diferite simptome alergice prin suprimarea activității anumitor celule imunitare responsabile de reacțiile alergice.
Produse necesare:
2 gutui
suc de lamaie din 2 lamai
500 g zahar
500 ml apa
Preparare:
Adăugați în tigaie apa, zahărul și sucul de lămâie.
Taiati gutuile cubulete mici si adaugati-le in tigaie.
Gatiti 45 de minute. Pe măsură ce se gătesc, vor deveni destul de roz.
Dacă gutuile nu sunt foarte coapte, vor produce mai puțin suc și nu își vor schimba culoarea în timp ce fierbe, vor rămâne galbene.
Se strecoară printr-o sită pe care pui tifon.
Apăsați ferm cu mâinile pentru a vă asigura că ați scurs bine gutuile.
Transferați sucul în borcane și păstrați-l într-un loc răcoros.
Suc de gutui fără zahăr
Aceasta reteta este ideala pentru toti iubitorii de arome mai acidulate. Gutuia în sine este dulce și acrișoară. Fara zahar suplimentar vei obtine aproximativ 2 litri de bautura racoritoare dar si sanatoasa.
Produse necesare:
1 kg gutui
2 lămâi (suc și coajă)
1 litru de apă
conservant dacă se dorește
Preparare:
Ștergeți gutuile cu un prosop pentru a îndepărta firele de păr, apoi spălați-le.
Curățați-le și îndepărtați semințele. Tăiați-le în bucăți mici.
Amestecați bucățile de gutui într-o cratiță cu sucul și coaja de lămâi.
Umpleți cu apă și aduceți la fierbere. Apoi, reduceți focul și fierbeți aproximativ 30-45 de minute.
Se amestecă din când în când și la sfârșit se adaugă un conservant, dacă se dorește.
Se strecoară lichidul răcit într-o altă cratiță printr-o sită de tifon.
Fierbeți lichidul rezultat la foc mare încă 3-5 minute.