Oboseala constanta, uscaciunea gurii si a ochilor, o boala care afecteaza mai ales femeile

Medicii au anuntat ca este o boala benigna, oboseala, ochii si gura uscata, durerile musculare afecteaza calitatea vietii pacientilor. Datele statistice arata ca boala apare mult mai des la femei decat la barbati.

Mai exact, in noua din zece cazuri, sindromul Sjögren apare la femei.

Sindromul Sjögren este o afectiune autoimuna in care pot fi atacate unul sau mai multe organe, de exemplu inima, rinichi, nervi, piele, plamani.

De asemenea, spun medicii, pacientul se poate confrunta cu o stare de anemie, are loc o reducere a celulelor albe sau trombocitelor din sange. Mai grav este cazul unor pacienti care in afara acestui sindrom au si alte boli autoimune precum sunt lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida dar si cu diabetul zaharat de tip 1.

Primele simptome ale bolii sunt inflamarea glandelor responsabile cu producerea lacrimilor si a salivei, are loc o scadere a productiei de lacrimi si de saliva, ducand la aparitia senzatiei de uscaciune a gurii si a ochilor.

Insa pot sa apara si simptome precum: senzatia de uscaciune a nasului, a pielii pe regiuni, sau chiar a vaginului.

Persoana in cauza se va confrunta cu senzatia persistenta de sete, raguseala, roseata ochilor, senzatia de mancarime in zona nazala.

Uneori, se intampla sa apara conjunctivita. De asemenea, aceasta boala poate da anemie severa, dar si afectarea rinichilor, mai ales daca nu se respecta recomandarile medicilor cu privire la schimbarea stilului de viata.

Cand boala este in stadiu avansat pot sa apara complicatii la nivelul cailor aeriene superioare, creste si riscul de afectiuni oculare.

Dar mai grav este ca pot sa apara edeme dureroase la nivelul glandelor salivare, senzatia de oboseala constanta, dureri puternice articulare si inflamatia articulatiilor. Nu in ultimul rand, boala poate sa dea ca minfestare si refluxul gastric sau arsuri gastrice.

Din pacate, astazi boala nu are un tratament care sa o vindece, insa exista o multime de modalitati care o amelioreaza. De exemplu, medicul iti poate prescrie lacrimi artificiale, unguente oftalmologice, lubrifiante vaginale.