Medicul Radu Zamfir: “Cancerul nu ocoleste pe nimeni”. Care sunt semnele pe care nu trebuie sa le ignori

Medicul Radu Zamfir a explicat care sunt simptomele care ar trebuie sa ne puna in garda, dar si ce optiuni de tratament exista. Printre cele mai frecvente cancere ale aparatului digestiv, in tara noastra, se numara cancerul de colon, cel pancreatic, gastric si hepatic. Cel mai raspandit cancer digestiv este cel colorectal, dar si cel mai responsiv la tratament.

Conteaza momentul cand depistezi boala

„Ideal este sa gasesti pacientul in etapa cea mai incipienta a bolii, cand tumora s-a dezvoltat doar pe mucoasa. Atunci tratamentul e mai simplu, poate fi si endoscopic, o rezectie endoscopica putand rezolva problema.

Dar de obicei, la noi in tara, aceste neoplazii sunt gasite in stadii avansate care necesita rezectii de organ, uneori din cauza extinderii la organele invecinate necesitand si rezectii ale metastazelor din alte organe, cum ar fi cele hepatice.

Dar pacientii trebuie convinsi ca exista metode a de a lupt a cu cancerul in toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel in care leziunea poate fi rezolvata chirurgical, dar daca nu se poate rezeca chirurgical leziunea, exista chimioterapie, radioterapie c are trateaza aceste extinderi ale neoplaziei”, a explicat chirurgul.

Factori care influenteaza aparitia bolii

Printre factorii care favorizeaza imbolnavirea se numara alimentatia haotica, alimentele procesate care au un continut crescut de nitrozamine si nitrozamide, consumul exagerat de carnea rosie. Cum cel mai simplu e sa previi, dr. Zamfir recomanda dieta mediteraneeana bogata in peste, cereale integrale, legume care are rol protectiv impotriva cancerelor digestive.

Simptomele care ar trebui sa te trimita la medic

Cat despre simptome, medicul a explicat ca ar trebui sa ne prezentam la un control medical atunci cand observam o scadere in greutate inexplicabila, paloare, lipsa poftei de mancare, sau scaune cu sange.

„Chiar si cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui sa inceapa totusi sa faca o colonoscopie incepand cu varsta de 50 de ani deoarece cancerul nu ocoleste pe nimeni”, a avertizat doctorul.
Daca exista rude de gradul I care au avut boala sau daca exista o polipoza familiala, investigatiile ar trebui facute mai devreme si mai des.