FLOAREA DE SALCÂM vindecă peste 100 de boli! Citește aici cum se folosește!

Florile de salcâm sunt recunoscute pentru proprietățile lor terapeutice, dar și pentru aroma și aspectul decorativ. Preparatele pe bază de salcâm (infuzie, tinctură, pulbere, macerat) au efecte alcalinizante, sedative, detoxifiante și antispastice, acționând asupra musculaturii netede gastrice și pulmonare.

Florile și scoarța de salcâm sunt valorificate pentru proprietățile lor terapeutice. De mult timp, se cunoaște efectul benefic al florilor de salcâm în tratamentul unor afecțiuni gastrice frecvente, cum ar fi gastritele hiperacide, ulcerul gastric și duodenal și arsurile de stomac.

Preparatele de salcâm combat crampele musculare de natură nervoasă, calmează tusea convulsivă și cea cauzată de crizele de astm. Terapia cu aceste flori linistește accesele de manie și iritare, starile de anxietate și depresia psihică prelungită. De asemenea, florile aromate pot fi indicate ca tratament adjuvant în tulburările de memorie, de echilibru și de vedere.

Compoziția chimică complexă a salcâmului, care conține numeroase substanțe active: taninuri, glucide, substanțe mucilaginoase, acaciină și ulei volatil, explică beneficiile oferite de preparatele din salcâm. Toate acestea sunt de mare ajutor pentru tratarea irascibilității, unui somn odihnitor sau pentru tulburările de memorie. Preparatele din flori de salcâm sunt recomandate nu numai în tratamentul afecțiunilor digestive, dar și în combaterea crampelor musculare de natură nervoasă.

Infuzia se prepară din două lingurițe cu flori la o cană cu 250 ml de apă clocotită. După 15 minute de infuzare, ceaiul se strecoară și se administrează câte o cană înaintea meselor principale.

Terapia cu infuzii preparate din flori uscate de salcâm (o lingură de flori la 200 ml de apă), înlocuind total apa, într-o cură de trei săptămâni, este un remediu dovedit în starile depresive.

Extractul și infuzia de salcâm au efect detoxifiant și pot fi administrate timp de 14 zile, respectiv 21 de zile.

Studiile recente au arătat că infuzia și pulberea din flori de salcâm au efecte antiacide și calmante, dar decoctul din scoarța de salcâm trebuie administrat sub supraveghere medicală, deoarece poate avea efecte toxice.